Saknar min Randverplutt!


.http://dressyrmupparna.se/sugna-pa-tavling/13573#comments

Hästmagazinet

Jag har aldrig varit förtjust i hästtidningar, eftersom dom inte skriver om det jag håller på med.

Men för ett halvår sen så sa jag att jag ändå skulle ge någon tidning ett försök, det blev hästmagazinet.
 
 
Jag brukar bara bläddra igenom dom och se om det är något intressant, men för ungefär en månad sen, så såg jag att lisbeth johnson var med!
Jag började genast läsa, och nästintill allt hon skriver/säger, låter så himla rimligt!

Så jag tycker att alla som gör det jag gör, borde ge tidningen ett försök och börja prenumerera på hästmagazinet, för det är ju den ända tidningen som skriver just om Natural horsemanship! (vad jag vet!)


inte haft någon motivation

till att varken rida eller ta in någon av hästarna, därför har jag inte haft något att blogga om.

Igår åkte jag och Lydia upp till stallet för och rida, hon skulle rida Babbo och jag randver. 
När jag hade tagit in randver, ser jag hur Axa och Mojje leker och galopperar för fullt i hagen. Så medans jag borstade Randver tänkte jag om Axa inte skulle få följa med löst eftersom hon kunde galoppera utan problem i hagen. 

tillslut kom jag och Lydia överens om att vi skulle testa ha med oss Axa löst, eftersom det var första gången för Babbo. Så tänkte jag att det inte skulle gå så bra, för Babbo är ju en ganska sprallig häst.

Men det var inga problem, varken för Randver, Babbo eller Axa.


Jag har blivit ganska lat och orkar inte ta in hästarna, men idag tog det verkligen fart. 
Jag tog in både Randver och Axa, borstade dom och lite sådär. Sedan begav vi oss ut i skogen. Jag ridandes på Randver och Axa löst.

Vi provade en väg som jag enbart har ridit en gång förut runt skärsjön för att komma runt måste man ta sig igenom en ko hage, och Axa som är så himla rädd för kor, klarade det helt utmärkt! 
Tror jag var mer rädd än hon faktiskt ;)

Vi skrittade mestadels, för att Axa ska vänja sig att gå utan skor, men provade även lite trav och galopp. 


Eldur går själv nu, för att vi enbart har en ligghall som storhästarna kan vara i, och Eldur är för elak för att kunna gå med Randver. Och med Axa kan han inte gå, då han blir galen i hennes närhet. 


Jag tog honom direkt i tränset, och skrittade en bit, han var hur på som helst, och tyckte verkligen det var kul att komma ut. Vi skrittade upp till paddocken och när vi väl var framme släppte jag honom, och han tyckte det var så skönt att få sträcka på benen! Jag har aldrig sätt honom lyckligare!

när jag kom upp på Eldurs rygg så fattade jag hur mycket jag hade saknat att sitta där, och eftersom jag nästan enbart ridit randver på ett tag kändes Eldur väldigt stor, haha!

Så idag har jag motionerat tre hästar, och det är väldigt bra för att vara jag!
Äääälskar dessa bilder!


T.wall's Axa

Jag drömde om en vit häst när jag var liten, att flyga runt på dess rygg. Utan någon utrustning alls.
Men det uppstod ett problem längs vägen. Jag insåg att det inte gick, att hästen var okontrollbar utan träns - För det var ju det alla sa?

Men när jag kom en bit i min och Axas relation så börja jag tro på att det gick, varför skulle det inte gå?
Axa vill aldrig skada någon, hon är försiktig med barn, kommer bara fram och hälsar. 
På den snälla Axa tänkte jag att det skulle gå!

Jag gav aldrig upp det och se vad vi gjorde för några månader sen, Jag galopperade i endast halsring på henne.

Så nu skulle jag faktiskt kunna säga att jag fick uppleva min dröm, fast på en brun häst. 
Och inte på vilken häst som helst, utan på min Axa som hade martingal och ett starkt bett när hon kom. 

Det får mig att säga att allting faktiskt går, bara man försöker tillräcklig. 

.

Vem trodde egentligen att jag som bebis skulle växa upp och bli en tjej med en jävla massa åsikter?
Människorna som fanns runt omkring mig hade inte en ända aning om vem jag skulle bli, dom kunde ju inte förvänta sig att jag skulle bli den perfekta ungdomen.
Man tänker säkert, det räcker endast med kärlek, för kärlek har vi gott om - Visst har människor gott om kärlek, men räcker det verkligen?
Människor vill att jag ska ändra mig och bli en person med mindre åsikter. Men vem skulle jag vara då?
Alla säger att man ska vara sig själv, men varför ska man då behöva ändra sig och vara någon annan som man inte är bara för att ANDRA ska trivas i ens närvaro?
Dom säger även att man ska vara sig själv, men varför ber dom en person ändra på sig då?
Jag är trött på att jag ska hålla mina åsikter inne, och jag tänker vara mig själv.
För jag älskar att vara mig själv, och jag tänker vara mig själv för min egna skull!

- 3år


-15 år-17 år
.

Min fina vän, vad skulle jag gjort utan dig?


Ingen rubrik

Jag sa ju att jag skulle lägga ut en månad varje dag som jag har haft Axa, men har inte haft tillgång till den datorn som jag har alla bilder på - så jag kommer försöka lägga upp så ofta jag kan men det kommer nog inte bli varje dag!

Jag tänkte bara om ni ville veta varför ;)!
Tävling!http://catago.blogg.se/2011/october/tavling-vinn-borstar-fran-magic-brush.html#comment
Augusti 2010

Jag började rida barbacka och utan nosgrimma på Axa. Jag köpte min första repgrimma, och ja, jag tror vi bara levde hade inga krav utan vi bara var med varandra.
Juli 2010

Axa lärde sig sitt första trick nämligen Hov!
Min lillasyster och min kusin hälsade på och red på Eldur, mer än så minns jag inte! så bjuder bara på bilder.

I juli, började jag rida med tredelat på Axa med!I förförgår ochi förrgår.

I torsdags åkte jag upp till Axa, jag tömkörde henne.
ibörjan krånglade hon ganska mycket, men på hemvägen gick det hur bra som helst.

Efter att jag hade tömkört, gick vi en promenad och provade gå på olika underlag eftersom hon precis fått av sig sina skor. Hon tyckte att grus var lite besvärligt, men hon kommer vänja sig snart! Släppte henne äveni sommarhagen så hon fick springa av sig, hon sprang som en galning haha!

I Fredags åkte jag upp till ramstorp med Lydia, vi tog varsin isläning. Och gav oss ut på en tur i skogen, det var så himla mysigt! Och vi red enbart i repgrimma och det var första gången för båda som vi red långt med repgrimma!
Juni 2010

Från Juni minns jag verkligen ingenting. det ända jag minns är att jag började ha henne uppbind i halsring, och att det var då jag började rida ut på henne själv utan krångel.

I juni var det allra första gången jag fick pussa henne på mulen


Maj 2010


 Lydia gick igenom en operation den 10de maj, och efter det fick hon inte rida på 3 veckor (om inte mer.)

Så jag var tvungen att rida Axa, vi hade bokat in en tjej som skulle komma och provrida Axa.
Några dagar innan tjejen skulle komma började verkligheten komma ifatt mig, jag kände att jag inte ville berätta för mina barn att jag sålde min allra första häst för att hon var för svår, dessutom tyckte jag om Axa på marken där hon var hur gosig som helst. Vi var hennes femte ägare och hon var bara 5år, så jag ville fortsätta kämpa för både hennes och min skull.

Vi sa att till tjejen att vi skulle behålla Axa.
Och det är mitt klokaste val jag någonsin gjort i hela mitt liv.

.
jag var fortfarande inte helt säker på Axa, så jag fick hjälp med att tömköra henne. och jag började även longera henne både löst och med rep.

Jag minns såväl en gång, då jag hade henne löst i paddocken, och jag fick känslan av att hoppa upp på henne. Jag följde min känsla och hoppade upp och sedan travade vi ett par varv helt löst. Det var nog då jag insåg att jag ville hålla på med något annat än dressyr och hoppning. Något som jag inte visste vad det hette.
I maj gjorde vi inte alls mycket,  vi gick massa promenader och var i paddocken, kunde rida nångång ibland, mer än så gjorde vi inte.

I slutet av maj, eller faktiskt den 27 maj, tog jag min första galopp på Axa. Jag sa till mig själv innan jag hoppade upp på henne att jag skulle försöka, och i en uppförbacke började Axa galoppera, utan att jag bad henne. Jag tyckte då att det var ett tecken på att hon förstod mig och att det var meningen att hon skulle vara min, haha!


April 2010

I april fortsatte Lydia att rida Axa, Hon hoppade förförsta gången hos oss, och vi bytte till pessoa..


Den här bilden var min favorit, men jag förstår det inte nu, hon ser inte ens lycklig ut..


I april började Lydia även fundera på en storhäst, jag ville fortfarande inte ha kvar Axa så jag hoppades på att hon kunde ta Axa. Men det fanns en annan häst som intresserade henne, nämligen Babbo.

Hon valde Babbo, och den 30 april kom han, och Totte flyttade till Risingegården samma dag.
Lydia kunde inte ha två hästar så vi började fundera på att sälja Axa.Lastträning!

Jag lasttränade axa idag, hon gick tillomed upp på rampen utan att jag behövde be henne om det när jag stod och pratade med lydia. Hon var hur nöjd som helst. Vi har kommit en bit med lastandet men vi är långt ifrån klara. Men jag kommer ta det lungt. Men jag är riktigt nöjd över henne eftersom hon inte gick att få in halvvägs upp på rampen när vi köpte henne och nu går hon ju nästan in helt!

Jag tog även med en pressening ut på gärdet och la ut hon både sprang, gick och stod stilla på den! På hem vägen la jag den på henne så att den släppades i marken när hon gick, hon reagerade ingenting alls!


Mars 2010

Ifrån mars minns jag inte så mycket vad vi gjorde, jag tror det var i mars som hon drog iväg med mig och jag vart livrädd.
Mer än så minns jag faktiskt inte, men jag tror vi bara tog det lungt, jag lät henne vänja sig vid den nya miljön och så.Det var i mars jag började ångra mitt köp och jag slutade även då att tro att jag och Axa kunde komma så nära varandra som vi är idag.. Lydia började rida Axa och jag började rida Lydias B-ponny Totte som nu är på risingegården för att Lydia blev förlång och skaffade Babbo.

Inte världens charmigaste bild, men här är Totte iallafall.
Haha, ja. jag ser att gummiplattan fattas på stigbygeln!


Februari 2010

Sitter och rensar vår gamla dator eftersom vi fick en ny i veckan, hittade massa gamla bilder på Axa.

Dom här bilderna är från dagen jag köpte henne. alltså den, 26 februari 2010.
kommer försöka lägga ut bilder från en och samma månad varje dag.

Det finns inget vackert med denna bild med har inte velat radera den eftersom den var den allra första bilden jag tog på Axa.


Äntligen..

Äntligen har Axa fått av sig sin andra sko, Lydia hjälpte mig med det eftersom jag inte kunde åka upp till stallet idag.
Axa verkar fortfarande inte ömma särskilt mycket, men är lite rädd att hon ska börja med det!
Åsa ska läsa på lite om barfotahästar och prata med lite hästmänniskor för att rådgöra som hon brukar säga.
Men förhoppningsvis så tar vi ut en hovformspecialist i veckan eller veckan därpå vi får se hur det blir!

Jag är väldigt inne i det där med barfota nu, känns som om jag har världens chans att få henne barfota bara för att hon hade en tappsko, och sen tänker jag på när jag kommer betala "hovslagare" så slipper jag tänka på att om hon tappar en så måste jag ringa ut hovslagare igen, för att sätta dit en sko.. Det skulle blitt dyrt, billigare med hovformsspecialist!
för er med hästar som har sprickor i hovarna!

http://www.sundhast.se/PDF%20artiklar/Sprickor.pdf